Usia Ayam Bangkok Betina yang Siap untuk Dikawinkan

Sebelum mengenal umur ayam bangkok boleh untuk kita jadikan kawan teman, akan lebih bagus jika melihat terlebih dahulu sifat biologi serta karakter ayam aduan bangkok itu sendiri.

Hal ini untuk memahami, bagaimana sebenarnya sifat kehidupannya baik ayam aduan bangkok induk betina dan ayam aduan bangkok Pejantan.

Aayam aduan bangkok yang sesuai petarung adalah ayam petarung bangkok yang mempunyai bentuk badan relatif besar, bulu mulus badan merah segar.

Inilah ayam aduan bangkok pejantan yang boleh di katakan ayam yang sesuai baik untuk sebagai ayam laga mahupun hanya untuk ayam pejantan saja .

Jika juragan sudah mengetahui umur dari induk ayam aduan bangkok, yaitu mulai dari mula menetas dan siap untuk kita kawinkan.bisanya induk betina akan siap bertelur dan sudah mempunyai sel telur yang bagus di antara 7-8 bulanan.

Di usia inilah induk betina ayam aduan bangkok sudah siap dan bagus jika ingin di ambil keturunan yang dapat kita kawin silangkan dengan berbagai macam ayam petarung baik pejantan adu ayam, birma, Pakoe dll.sesuai keinginan mahu bentuk model apa anakan yang di inginkan.

Induk ayam aduan bangkok mampu bertelur secara sempurna jika lokasi serta peralatan di sekitar kandang mampu kita siapkan dengan sempurna.Intinya ada beberapa perkara yang mampu memberi kesan kepada kualitas pembiakan ayam betina masa akan bertelur .

Salah satunya adalah faktor persekitaran yang banyak mencangkup suhu, suhu di dalam kandang, cahaya serta kelembapan kandang sekitar.

Faktor treah dan keturunan juga akan mampu menjejaskan kualitas telur induk betina sabung ayam aduan bangkok.

Yang mungkin banyak juragan pemula abaikan adalah faktor lingkungan.Sebenarnya persekitaran yang akan kita gunakan baik ternak ataupun hanya sekadar memelihara mempunyai pengaruh yang cukup besar bagi kejayaan yang ayam aduan bangkok tersebut .

Jika kita hanya bergantung kepada ibu bapa bagus, namun tidak di sertai dengan persekitaran yang menyokong, maka kualitas ternakan yang dihasilkan juga akan kurang berkualitas.Artinya, ayam akan sering mengalami sakit, susah untuk berkembang untuk mencetak kualitas ayam aduan bangkok berkualitas .

Pengendalian hama serta penyakit juga akan menentukan kualitas dan kesihatan ayam.Mungkin juragan semua juga sudah mengetahui, jadi tidak perlu saya bahas lebih.

Kesimpulannya, kebersihan kandang dan persekitaran yang akan kita gunakan untuk ternakan, dapat anda melihatnya juga melalui video ayam petarung mengenai bagaimana caranya memelihara ayam aduan bangkok juga mempunyai pengaruh besar untuk kejayaan nantinya. Hal inilah yang mungkin juragan tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *